Τα φρούτα κρύβουν μια λέξη! Βρείτε τη!

Οι μαθητές κι οι μαθήτριες της Δ’ τάξης ασχολήθηκαν με τα μέσα τηλεπικοινωνίας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, από τις φρυκτωρίες στον τηλέγραφο, από τον οπτικό τηλέγραφο στο σταθερό τηλέφωνο, από το κλασικό ταχυδρομείο στο email… Κι επειδή τα μηνύματα στέλνονταν κωδικοποιημένα (π.χ. στην περίπτωση του οπτικού τηλέγραφου) συζητήσαμε για την κωδικοποίηση. Δημιούργησαν λοιπόν και Διαβάστε περισσότερα…

Τα παιχνίδια της ΣΤ’ τάξης – Κυνηγητό στο Scratch

Τη σχολική χρονιά 2022-23 τα παιδιά της ΣΤ’ τάξης δημιούργησαν παιχνίδια στο Scratch με θέμα το κυνηγητό. Οι παίκτες κινούν μια φιγούρα με τα βελάκια από το πληκτρολόγιο και προσπαθούν να πιάσουν όλες τις άλλες φιγούρες. Υπάρχει κι ένα ορισμένο χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο πρέπει να πιαστούν αυτές οι φιγούρες ώστε να εμφανιστεί ένα Διαβάστε περισσότερα…

Κάνετε τις φιγούρες να χαμογελάσουν ή… να βγάλουν μαλλιά

Τη σχολική χρονιά 2021-22 οι μαθητές κι οι μαθήτριες της Γ’ τάξης στο πλαίσιο των μαθημάτων Πληροφορικής ασχολήθηκαν με τον προγραμματισμό και πιο συγκεκριμένα με το προγραμματιστικό περιβάλλον του Scratch 3. ΣΤΟΧΟΙ: Οι μαθητές κι οι μαθήτριες να θέσουν ένα συνολικό πρόβλημα και να συνειδητοποιήσουν ότι χρειάζεται να αναλυθεί σε απλούστερα για να επιλυθεί. Να Διαβάστε περισσότερα…

Βρείτε τις λέξεις! Αποκωδικοποιείστε τις!

Συζητώντας με τους μαθητές και τις μαθήτριες της Ε’ τάξης για την κωδικοποίηση σκεφτήκαμε να αναπτύξουμε προγράμματα στο Scratch με τα οποία ο παίκτης θα αποκωδικοποιεί λέξεις. Κάθε παιχνίδι θα συμπεριελάμβανε μια ή δυο λέξεις στις οποίες τα γράμματα είναι φιγούρες. Αν μια λέξη έχει ίδια γράμματα θα εμφανίζει εκεί και ίδιες φιγούρες (σαν ένας Διαβάστε περισσότερα…

“Γραμματάκια για τις λέξεις” – η Δήμητρα παρουσιάζει ένα παιχνίδι με γράμματα και λέξεις

Η Δήμητρα, μαθήτρια της Ε’ τάξης τη σχολική χρονιά 2020-21, δημιούργησε με ιδιαίτερο μεράκι, ένα παιχνίδι το οποίο θα μπορούσαν πολύ ωραία να παίξουν κι οι μαθητές κι οι μαθήτριες των μικρών τάξεων. Μπροστά από την οθόνη μας περνούν γράμματα τα οποία επιλέγουμε για να πάνε στη λέξη που ανήκουν. Το παιχνίδι έχει δυο πίστες! Διαβάστε περισσότερα…

Άσκηση – Βάλτε στη σειρά αριθμούς και γράμματα

Η μαθήτρια της Ε’ τάξης τη σχολική χρονιά 2020-21 Μαρία Π. δημιούργησε ένα εξαιρετικό παιχνίδι με δυο πίστες. Στην 1η πίστα ο παίκτης βάζει στη σειρά αριθμούς ενώ στη 2η πίστα βάζει στη σειρά γράμματα της αλφαβήτου. Ένα παιχνιδάκι το πλέον κατάλληλο για να παίξουν μαθαίνοντας τα μικρά παιδιά της Α’ και της Β’ τάξης. Διαβάστε περισσότερα…

Ένα παιχνίδι μνήμης για τα μέσα γραφής

Τη σχολική χρονιά 2019-20 έχοντας ήδη οι μαθητές κι οι μαθήτριες της Δ’ τάξης καταγράψει πληροφορίες για τα Μέσα γραφής, συνέχισαν με τη δημιουργία παιχνιδιού με το ίδιο θέμα. Τα παιχνίδια δημιουργήθηκαν στο προγραμματιστικό περιβάλλον του Scratch στα οποία παρουσιάζονται κάποιες πληροφορίες για τα μέσα γραφής και στη συνέχεια γίνονται σχετικές ερωτήσεις στις οποίες πρέπει Διαβάστε περισσότερα…

Κυνηγούμε μπαλόνια

Το πρόγραμμα αυτό με το όνομα “κυνηγούμε μπαλόνια” είναι ένα παιχνίδι δημιουργημένο από τη μαθήτρια της Δ’ τάξης του Δημοτικού σχολείου Ποσειδωνίας Σύρου, Π.Δήμητρας. Μπαλόνια τριγυρνούν στη σκηνή κι ο παίκτης πρέπει να τα επιλέξει με το ποντίκι του. Ο παίκτης είναι αντιμέτωπος μόνο με τον χρόνο. Πόσο θα φτάσουν οι πόντοι του παίζοντας για Διαβάστε περισσότερα…

Εμπόδια για τα παιδιά της Γ’ τάξης

Έχοντας στη διάθεσή μας κάποιες ώρες επιπλέον ως Πληροφορική με τους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ1 τάξης, αποφασίσαμε να κάνουμε ένα μικρούλι παιχνιδάκι στο προγραμματιστικό περιβάλλον του Scratch. Το σενάριο: μια φιγούρα – αντικείμενο την κινεί ο παίκτης με βελάκια και πρέπει να την οδηγήσει από την αριστερή μεριά της οθόνης στη δεξιά μεριά Διαβάστε περισσότερα…

Ένας λαβύρινθος… και με εμπόδια!

Τη σχολική χρονιά 2018-19 η μαθήτριά μου Μαρία Σιγάλα ασχολήθηκε με τον προγραμματισμό συστηματικά στο σπίτι της και δημιούργησε ένα παιχνίδι λαβυρίνθου με έξι (6) πίστες! Φυσικά έθεσε και χρονόμετρο για να εμφανίζονται κατάλληλα μηνύματα. Το ιδιαίτερο που μου άρεσε ήταν ότι έθεσε και εμπόδια τα οποία είναι φιγούρες κινούμενες κι έτσι η δυσκολία οδηγείται Διαβάστε περισσότερα…