Παιχνιδάκια για τα Μέσα Τηλεπικοινωνίας – μια άσκηση αντιστοίχισης

Τη σχολική χρονιά 2022-23 τα παιδιά της Δ’ τάξης είχαν ασχοληθεί με τα Μέσα Τηλεπικοινωνίας. Μία από τις δραστηριότητες που πραγματοποίησαν ήταν κι αυτή της δημιουργίας ενός παιχνιδιού όπου ο παίκτης ταιριάζει εικόνες και λέξεις, σχετικά όλα με τα μέσα τηλεπικοινωνίας. ΣΤΟΧΟΙ: Οι μαθητές κι οι μαθήτριες της Δ’ τάξης να μάθουν να αναζητούν εικόνες Διαβάστε περισσότερα…

Τα φρούτα κρύβουν μια λέξη! Βρείτε τη!

Οι μαθητές κι οι μαθήτριες της Δ’ τάξης ασχολήθηκαν με τα μέσα τηλεπικοινωνίας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, από τις φρυκτωρίες στον τηλέγραφο, από τον οπτικό τηλέγραφο στο σταθερό τηλέφωνο, από το κλασικό ταχυδρομείο στο email… Κι επειδή τα μηνύματα στέλνονταν κωδικοποιημένα (π.χ. στην περίπτωση του οπτικού τηλέγραφου) συζητήσαμε για την κωδικοποίηση. Δημιούργησαν λοιπόν και Διαβάστε περισσότερα…

Πώς επικοινωνούν τα κινητά τηλέφωνα;

Κινητό τηλέφωνο ή απλά κινητό, ονομάζεται κατά κύριο λόγο το τηλέφωνο που δεν εξαρτάται από καλώδια και συνδέεται με ένα δίκτυο παροχής τηλεφωνίας. Τα κινητά τηλέφωνα χρησιμοποιούν τεχνολογία κυψελών (cells) και εκπέμπουν σε υψηλές συχνότητες. Το πρώτο κινητό τηλέφωνο ζύγιζε περίπου 2 κιλά. Από το 1983 έως το 2014, οι παγκόσμιες συνδρομές κινητής τηλεφωνίας αυξήθηκαν Διαβάστε περισσότερα…

Σπάστε τον κώδικα! Μια άσκηση για τον κώδικα Morse

Η πρώτη τηλεγραφική μηχανή εφευρέθηκε από τον Σάμιουελ Μορς το 1838. Ο Samuel Morse (1791-1872) γεννήθηκε στο Charlestown της Μασσαχουσέτης. Ο Μορς σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να διαβιβάσει με δύο σύρματα ηλεκτρικό ρεύμα με διακοπές, δηλαδή πότε το ρεύμα να πηγαίνει κανονικά μέσα στις γραμμές και πότε να σταματάει, δηλαδή να διακόπτεται η ροή του. Διαβάστε περισσότερα…

Βρείτε τις λέξεις! Αποκωδικοποιείστε τις!

Συζητώντας με τους μαθητές και τις μαθήτριες της Ε’ τάξης για την κωδικοποίηση σκεφτήκαμε να αναπτύξουμε προγράμματα στο Scratch με τα οποία ο παίκτης θα αποκωδικοποιεί λέξεις. Κάθε παιχνίδι θα συμπεριελάμβανε μια ή δυο λέξεις στις οποίες τα γράμματα είναι φιγούρες. Αν μια λέξη έχει ίδια γράμματα θα εμφανίζει εκεί και ίδιες φιγούρες (σαν ένας Διαβάστε περισσότερα…

Ο ηλεκτρικός τηλέγραφος και ο κώδικας Morse

Ο ηλεκτρικός τηλέγραφος είναι μια διάταξη με την οποία γραπτά σημεία μεταδίδονται από τον ένα σταθμό στον άλλο με τη βοήθεια του ηλεκτρικού ρεύματος. Κάθε τηλεγραφικό σύστημα αποτελείται από: την πηγή της ηλεκτρικής ενέργειας. το μηχάνημα – πομπό για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος (που το ανοίγουμε και το κλείνουμε), τη γραμμή για να πηγαίνει το Διαβάστε περισσότερα…

Ο υδραυλικός τηλέγραφος του Αινεία

Υπήρχε κι ένας τρόπος που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες για να επικοινωνούν, όταν βρίσκονταν σε θέσεις μάχης, κι είναι αυτός με τον υδραυλικό τηλέγραφο. Οι σταθμοί βρίσκονταν σε λόφους που είχαν οπτική επαφή, δηλαδή μπορούσε κάποιος που βρισκόταν στον ένα λόφο να δει μια δάδα που θα άναβε στον άλλο λόφο. Επικοινωνούσαν με προσυμφωνημένα μηνύματα, Διαβάστε περισσότερα…

Φρυκτωρίες και Οπτικός τηλέγραφος: αρχαία ελληνικά μέσα τηλεπικοινωνίας

ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ: Πώς επικοινωνούσαν οι αρχαίοι Έλληνες όταν έδιναν μια μάχη μακριά από τη δική τους πόλη κι ήθελαν να πουν στους δικούς τους ανθρώπους ότι νίκησαν ή έχασαν; Έναν τρόπο που είχαν βρει ήταν να ανάβουν μια φωτιά σε ένα κτίσμα στον λόφο ψηλά κι  αυτό ήταν ένα σήμα ότι, για παράδειγμα, νίκησαν. Είχαν κανονίσει Διαβάστε περισσότερα…

τηλε…τηλε…τηλε… και μια άσκηση συμπλήρωσης κενών

ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: η κάθε μορφής ενσύρματη ή ασύρματη, ηλεκτρομαγνητική, ηλεκτρική, κλπ., ακουστική και οπτική επικοινωνία που πραγματοποιείται με σχετικά μεγάλη απόσταση. Πολλές φορές χρειάστηκε να επικοινωνήσουν οι άνθρωποι χωρίς να βλέπουν ή να ακούνε άμεσα ο ένας τον άλλο.Τηλε σημαίνει μακριά. Ξέρετε λέξεις που ξεκινούν με το: τηλε; όρος και ορισμός – περιγραφή εικόνα Τηλέφωνο: Η συσκευή Διαβάστε περισσότερα…