Ένα παζλ – άσκηση για το υπολογιστικό σύστημα

Το υπολογιστικό σύστημα ζωγραφισμένο από παιδιά της Α’ τάξης και “χωρισμένο” σε κομμάτια ενός παζλ. Μια άσκηση παζλ για να δούμε και πάλι τα μέρη ενός υπολογιστικού συστήματος. 15A_Computer

Εργονομία – …και μια άσκηση για το πώς καθόμαστε στον υπολογιστή

Όταν καθόμαστε και διαχειριζόμαστε τον υπολογιστή μας χρειάζεται να προσέχουμε πώς καθόμαστε. Ιδιαίτερα, αν καθόμαστε αρκετή ώρα χρειάζεται τα χέρια μας, τα πόδια μας, η μέση μας να είναι σε σωστή θέση. Ασφαλώς, με αρκετή προσήλωση στην οθόνη του υπολογιστή μπορεί να κουράσουμε τα μάτια μας. Ακολουθεί ένα βίντεο που δείχνει τη σωστή θέση του Διαβάστε περισσότερα…

Τι έχει το ρομπότ μας;

Τι έχει το ρομπότ μας; Την απάντηση τη δίνουν οι μαθητές κι οι μαθήτριες της Α’ τάξης, τη σχολική χρονιά 2022-23, δημιουργώντας εννοιολογικούς χάρτες. Τα παιδιά ήδη είχαν ασχοληθεί με το ρομπότ Thymio, το ποίο προγραμμάτισαν ώστε να ενεργοποιηθούν σε αυτό τα φωτάκια του, οι κινητήρες του και οι αισθητήρες του. ΣΤΟΧΟΙ: Οι μαθητές κι Διαβάστε περισσότερα…

Τα παιδιά της Α’ τάξης προγραμματίζουν με το ρομπότ Thymio

Τη σχολική χρονιά 2022-23 οι μαθητές κι οι μαθήτριες της Α’ τάξης ασχολήθηκαν με το ρομπότ Thymio. Παράλληλα, γνώρισαν τα μέρη ενός υπολογιστικού συστήματος, σαν αυτό που βλέπουμε στο Εργαστήριο Πληροφορικής. ΣΤΟΧΟΙ: Οι μαθητές κι οι μαθήτριες της Α’ τάξης να αναγνωρίζουν τις βασικές συσκευές του Εργαστηρίου Πληροφορικής: οθόνη, πληκτρολόγιο,…,κι ιδιαίτερα την κεντρική μονάδα. Να Διαβάστε περισσότερα…

Ρομποτάκια με τη φαντασία των παιδιών της Α’ τάξης

Τη σχολική χρονιά 2022-23 τα παιδιά της Α’ τάξης κλήθηκαν να δημιουργήσουν τα δικά τους online ρομποτάκια. Χρησιμοποιήθηκε η online εφαρμογή https://www.abcya.com/, χωρίς να γίνει login. ΣΤΟΧΟΙ: Οι μαθητές κι οι μαθήτριες της Α’ τάξης να δουν μια πρώτη φορά το αγγλικό πληκτρολόγιο. Να ανοίξουν μια εφαρμογή περιηγητή. Να διαχειριστούν στην online εφαρμογή αντικείμενα: να Διαβάστε περισσότερα…

Ζωγραφιές… για την αντιγραφή – επικόλληση

Τα παιδιά της Β’ τάξης, αφού είχαν ζωγραφίσει παλιότερα κι είχαν εξοικειωθεί με τα εργαλεία της ζωγραφικής, τη σχολική χρονιά 2022-23 προχώρησαν σε ένα επόμενο επίπεδο: να γνωρίσουν τη διαδικασία της αντιγραφής – επικόλλησης μέσα από τη ζωγραφική. ΣΤΟΧΟΙ: Οι μαθητές κι οι μαθήτριες της Β’ τάξης να εκφραστούν ζωγραφίζοντας αλλά παράλληλα να διαχειριστούν το Διαβάστε περισσότερα…

Προσωπάκια για σελιδοδείκτες

Τα παιδιά της Α’ τάξης ζωγράφισαν με εξαιρετική επιμέλεια προσωπάκια, στρογγυλά προσωπάκια με όλα τα χαρακτηριστικά που τα συνοδεύουν. ΣΤΟΧΟΙ: Οι μαθητές κι οι μαθήτριες να εξοικειωθούν με το ποντίκι, να διαχειριστούν εργαλεία ζωγραφικής, να μάθουν να ανοίγουν μια εφαρμογή στον υπολογιστή, να κατανοήσουν την ανάγκη της αποθήκευσης, να μάθουν να αποθηκεύουν ένα αρχείο αλλά Διαβάστε περισσότερα…

Άσκηση – Ποιο είναι ποιο; Τα μέρη του υπολογιστικού συστήματος

Για τους μικρούς μας μαθητές και τις μικρές μας μαθήτριες: Βλέπετε παρακάτω εικόνες από τα μέρη του υπολογιστικού συστήματος. Σύρετε κάθε εικόνα στο όνομα που της ταιριάζει. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

Το υπολογιστικό σύστημα με εννοιολογικό χάρτη

Οι μαθητές κι οι μαθήτριες της Α’ τάξης, τη σχολική χρονιά 2021-22, ασχολήθηκαν με την καταγραφή των στοιχείων ενός υπολογιστικού συστήματος (σαν αυτό που έχουμε στο εργαστήριο Πληροφορικής). Τα παιδιά αφού είχαν ζωγραφίσει το υπολογιστικό σύστημα, στη συνέχεια το αποτύπωσαν με ένα εννοιολογικό χάρτη. ΣΤΟΧΟΙ: Τα παιδιά να εμπεδώσουν τα στοιχεία του υπολογιστικού συστήματος που Διαβάστε περισσότερα…

Τα παιδιά της Β’ τάξης ετοιμάζονται για την ανακύκλωση

Τη σχολική χρονιά 2021-2022 έχοντας κατά νου να ασχοληθούμε με την ανακύκλωση, συζητήσαμε με απλά λόγια για το θέμα αυτό με τα παιδιά της Β’ τάξης. Ξεκινήσαμε τη συζήτηση για τα υλικά που μπορούν ανακυκλωθούν. Τα παιδιά πήραν ενεργό μέρος στη συζήτηση γνωρίζοντας ήδη κάποια πράγματα για το θέμα αυτό. Θέλαμε να καταλήξουμε στην αξία Διαβάστε περισσότερα…