Το θέμα της “Ασφάλειας στο Διαδίκτυο” μέσα από τις αφίσες των παιδιών

Τη σχολική χρονιά 2021-22 οι μαθητές κι οι μαθήτριες ασχολήθηκαν με τα ζητήματα της Ασφάλειας στο Διαδίκτυο. Τα παιδιά παρακολούθησαν παρουσιάσεις και σχετικά βίντεο αλλά κυρίως πραγματοποιήθηκαν πολλές εποικοδομητικές συζητήσεις στις οποίες τα παιδιά είχαν να καταθέσουν εμπειρίες και γνώμες.

ΣΤΟΧΟΙ:

Οι μαθητές κι οι μαθήτριες της ΣΤ’ τάξης να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο με ασφάλεια και να τηρούν βασικούς κανόνες προστασίας, να γνωρίζουν θέματα προσωπικών δεδομένων, να αναπτύξουν κανόνες ορθής διαδικτυακής συμπεριφοράς (netiquette), να αναγνωρίζουν, να αποφεύγουν και να καταγγέλλουν τον Διαδικτυακό εκφοβισμό, να αναγνωρίζουν πιθανούς κινδύνους από την εγγραφή σε δικτυακούς τόπους αλλά και τη μεγάλη αξία του κωδικού πρόσβασης, να συνειδητοποιήσουν τα ζητήματα που προκύπτουν από την ενασχόλησή τους με τα διαδικτυακά παιχνίδια, να έχουν στο νου τους να αναπτύσσουν κριτική σκέψη κατά την ανάγνωση της πληροφορίας από το Διαδίκτυο. Παράλληλα, με τη δημιουργία αφίσας, οι μαθητές κι οι μαθήτριες να ξαναψάξουν το υλικό των θεμάτων της ασφάλειας, να γνωρίσουν ένα δημιουργικό διαδικτυακό περιβάλλον αναγνωρίζοντας τη θετική πλευρά του Διαδικτύου, να αναπτύξουν την αισθητική τους, να συνεργαστούν, να έχουν ένα απτό αποτέλεσμα που το χαίρονται.

ΠΩΣ ΕΞΕΛΙΧΘΗΚΑΝ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

  • Συζήτηση: Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των μαθημάτων αυτών αποτελεί η συζήτηση καθώς τα παιδιά έχουν πολλά να πουν. Αρχικό θέμα με το οποίο ασχοληθήκαμε ήταν τα διαδικτυακά παιχνίδια και θέσαμε ερωτήματα προς συζήτηση: ποια είναι τα χαρακτηριστικά των usernames και passwords που χρησιμοποιούν, ποιος μπορεί να βρίσκεται στην άλλη άκρη της γραμμής (είναι αυτός που ισχυρίζεται ότι είναι;), είναι σωστό να ανεβάζουν φωτογραφίες, διευθύνσεις και άλλα προσωπικά δεδομένα, θα συνομιλούσαν και θα συναντιόντουσαν με έναν ξένο στην καθημερινή τους ζωή;
  • Για όλα τα θέματα πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις στις οποίες έλαβαν μέρος όλα τα παιδιά με εξαιρετικό ενδιαφέρον.
  • Παρουσιάσεις – βίντεο: Παρακολούθηση σχετικών παρουσιάσεων και βίντεο αντλούμενα από: https://saferinternet4kids.gr/ και σε συνέχεια (ή παράλληλα) σχολιασμός.
  • Παιχνίδι: Έπαιξαν διαδικτυακά παιχνίδια από την πλατφόρμα: https://beinternetawesome.withgoogle.com/el_gr/interland
  • Αφίσες: Δημιούργησαν αφίσες με γενικό θέμα την “Ασφάλεια στο Διαδίκτυο” στο περιβάλλον του canva.com. Είχαν στη διάθεσή τους υλικό από τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων σχετικό με το θέμα.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τις δημιουργίες των παιδιών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *