Άσκηση – Από τα παιδιά της Δ’ τάξης, παιχνίδια για τα Αποθηκευτικά Μέσα

Τη σχολική χρονιά 2021-22 με τους μαθητές και τις μαθήτριες της Δ’ τάξης ασχοληθήκαμε με τα αποθηκευτικά μέσα. Θέλοντας να βάλουμε σε μια σειρά γνώσεις προϋπάρχουσες για τα αποθηκευτικά μέσα αλλά και να γνωρίσουν τα παιδιά κάποια από αυτά που δεν έχουν υπόψη τους, υλοποιήσαμε κάποιες δραστηριότητες. Τελική δραστηριότητα αποτέλεσε η δημιουργία παιχνιδιών με θέμα τα Αποθηκευτικά μέσα στο περιβάλλον του Learning apps.

Στόχοι: Οι μαθητές κι οι μαθήτριες της Δ’ τάξης να αναγνωρίζουν τα αποθηκευτικά μέσα: δισκέτα, σκληρός δίσκος, SSD δίσκος, CD, DVD, USB Flash, card memory. Να γνωρίζουν σε ποιες συσκευές μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διαφορετικά αποθηκευτικά μέσα (υπολογιστές, φωτογραφικές μηχανές,…). Η αναφορά στη δισκέτα έγινε για να συνειδητοποιήσουν τα παιδιά τη συνέχεια στην εξέλιξη των αποθηκευτικών μέσων και την ανάγκη για όλο και περισσότερο αποθηκευτικό χώρο. Να οργανώνουν τον δικό τους αποθηκευτικό τους χώρο δημιουργώντας φακέλους και υποφακέλους στον υπολογιστή τους. Να μάθουν να αναζητούν εικόνες στο Διαδίκτυο (εν προκειμένω για τα αποθηκευτικά μέσα) και παράλληλα να μπορούν να τις αποθηκεύουν με το κατάλληλο όνομα στον φάκελό τους στον υπολογιστή του εργαστηρίου Πληροφορικής. Να γνωρίσουν τη διαδικασία της σύνδεσης σε ένα διαδικτυακό περιβάλλον χρησιμοποιώντας όνομα χρήστη και κωδικό. Να εξοικειωθούν με ένα Web εργαλείο και να αντιληφθούν την αξία του Web 2.0.Συζήτηση: συζήτηση για τα αποθηκευτικά μέσα και την αναγκαιότητα της χρησιμοποίησής τους.
Επίδειξη των αποθηκευτικών μέσων: Επίδειξη της δισκέτας την οποία διαλύσαμε για να δουν τα παιδιά τον εύκαμπτο δίσκο της και να αιτιολογήσουμε στη συνέχεια και τον όρο “σκληρός δίσκος”. Επίδειξη και των άλλων αποθηκευτικών μέσων.
Δημιουργία φακέλων: Τα παιδιά δημιουργούν φακέλους και υποφακέλους στα “Έγγραφα” του υπολογιστή.
Άσκηση για την αναγκαιότητα των αποθηκευτικών μέσων: Στο περιβάλλον του eclass διατίθεται η άσκηση: 1_Η αναγκαιότητα των αποθηκευτικών μέσων στην οποία τα παιδιά απαντούν σε σχετικές ερωτήσεις.
Αναζήτηση εικόνων στο Διαδίκτυο: αναζήτηση εικόνων στο Διαδίκτυο με λήμματα: δισκέτα, σκληρός δίσκος, SSD δίσκος, CD, DVD, USB Flash, card memory. Αποθήκευση των εικόνων στους υποφακέλους που έχουν ήδη δημιουργηθεί.
Επίδειξη του περιβάλλοντος Learning Apps: Επίδειξη του περιβάλλοντος ξεκινώντας με τη Σύνδεση στο Learning Apps.
Δημιουργία παιχνιδιού με θέμα τα Αποθηκευτικά μέσα: τα παιδιά καλούνται να δημιουργήσουν ένα παιχνίδι, π.χ. κρυπτόλεξο, εικόνες κρυμμένες, κρεμάλα,… Μπορούν να χρησιμοποιήσουν , εάν το παιχνίδι το απαιτεί, τις εικόνες που έχουν ήδη αποθηκευμένες.

Παρουσιάζουμε παρακάτω ένα παιχνίδι για να παίξετε και στη συνέχεια τον κατάλογο όλων των παιχνιδιών που δημιούργησαν οι μαθητές κι οι μαθήτριες της Δ’ τάξης.

Κρυπτόλεξο για τα αποθηκευτικά μέσα (τις λέξεις που βρίσκετε τις επιλέγετε με πατημένο το ποντίκι)

Κρυπτόλεξο για τα Αποθηκευτικά ΜέσαΑποθηκευτικά μέσα με εικόνες
Εικόνες των αποθηκευτικών μέσων“Κρεμάλα” με τα αποθηκευτικά μέσα
Βρες τις εικόνες των αποθηκευτικών μέσωνΚρυπτόλεξο για τα αποθηκευτικά μέσα
Βρες τις ίδιες καρτέλες με τα αποθηκευτικά μέσα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *