Προσομοίωση για το ρομπότ Thymio

Στο σχολείο διαθέτουμε ένα ρομπότ Thymio με το οποίο είχαμε δημιουργούμε προγράμματα όταν τα παιδιά βρίσκονται σε μικρότερες τάξεις. Στο πλαίσιο των μαθημάτων Πληροφορικής τη σχολική χρονιά 2021-22 με τα παιδιά της Ε’ τάξης ασχοληθήκαμε με την εκπαιδευτική ρομποτική χρησιμοποιώντας τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει μια προσομοίωση του Thymio. Το πλεονέκτημα της προσομοίωσης είναι ότι μπορούν τα παιδιά κάθε υπολογιστή να διαχειριστούν τον προγραμματισμό του ρομπότ και να δουν την εκτέλεση του προγράμματος στην οθόνη τους σαν να βλέπουν το ίδιο το ρομπότ να κινείται ή να αλλάζει χρώματα.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι thymio1.jpg
Στόχοι: Οι μαθητές κι οι μαθήτριες της Ε’ τάξης να προγραμματίσουν το ρομπότ Thymio ακολουθώντας οδηγίες από φύλλα εργασίας. Να διαχειριστούν τα τρία “παράθυρα” της προσομοίωσης. Να επιλέγουν την προσομοίωση του ρομπότ που αντιστοιχεί στον υπολογιστή τους. Να προβληματιστούν αναζητώντας λύσεις σε θέματα που τίθενται στα φύλλα εργασίας. Να ενεργοποιήσουν αισθητήρες και κινητήρες της προσομοίωσης του ρομπότ. Να χαρούν βλέποντας το ρομπότ να κινείται και να αλλάζει χρώματα στην οθόνη του υπολογιστή τους. Να δουν από κοντά αλλά κυρίως να διαχειριστούν μια προσομοίωση.
Συζήτηση – Επίδειξη: Παρουσιάζουμε το ρομπότ Thymio κι αναγνωρίζουμε τους αισθητήρες που διαθέτει και τους κινητήρες. Συζήτηση για να ανασύρουμε τις μνήμες μας από τις δραστηριότητες που είχαμε κάνει με το μοναδικό ρομπότ σε προηγούμενες τάξεις.
Διαμοιρασμός φύλλων εργασίας στα παιδιά (σε ομάδες ανά υπολογιστή): Τα παιδιά ακολουθούν τις οδηγίες των φύλλων εργασίας. Χρειάζεται να προσέχουν ποια προσομοίωση ενεργοποιούν καθώς εμφανίζονται όλες οι προσομοιώσεις της τάξης στον υπολογιστή τους.

Για όσα παιδιά επιθυμούν να εγκαταστήσουν στον υπολογιστή τους την προγραμματιστική σουίτα του Thymio παραθέτω τον σύνδεσμο: https://www.thymio.org/download-thymio-suite-redirect/

Φύλλα εργασίας που δόθηκαν στα παιδιά:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *