Διαβάζοντας για τις σκέψεις και τα συναισθήματα των παιδιών της ΣΤ’ τάξης – Στις μέρες του κορωνοϊού

Τη σχολική χρονιά 2020-21 κάναμε μαθήματα από απόσταση χρησιμοποιώντας την εφαρμογή webex. Οι μαθητές κι οι μαθήτριες από το σπίτι τους συνδέονταν στην ηλεκτρονική τάξη του εκπαιδευτικού με τον οποίον κάθε φορά έκαναν μάθημα. Όλα ήταν τόσο διαφορετικά από τα μαθήματα που κάναμε στην αίθουσά μας, διά ζώσης. Όταν με το καλό ξαναβρεθήκαμε στις αίθουσες, ζητήσαμε από τους μαθητές και τις μαθήτριες της ΣΤ’ τάξης να καταγράψουν τις σκέψεις τους και τα συναισθήματά τους για όλο αυτό το διάστημα των εξ αποστάσεως μαθημάτων.


Στόχοι: Οι μαθητές κι οι μαθήτριες της ΣΤ’ τάξης να ασκηθούν στο email του περιβάλλοντος του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (ΠΣΔ). Να δημιουργούν κείμενα και να εισάγουν εικόνες σε αυτά σε μια διαδικτυακή εφαρμογή Web 2.0, όπως είναι το ιστολόγιο της τάξης. Να γνωρίζουν για τις αλλαγές που έχουν επιφέρει οι ΤΠΕ στην κοινωνία και την εκπαίδευση και να διακρίνουν παράλληλα το Web 1 από το Web 2.0. Θέτοντας το όνομά τους στο άρθρο που αναρτούν να αναγνωρίζουν την ευθύνη των λεγόμενών τους και να συνειδητοποιήσουν τα θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Να βιώνουν ικανοποίηση και να αναπτύσσουν την αυτοεκτίμησή τους μέσα από την κοινοποίηση των εργασιών τους στο Διαδίκτυο. Να αναγνωρίσουν πόσο εύκολο είναι να αναρτηθεί κείμενο που παραπληροφορεί στο Διαδίκτυο.
Συζήτηση (στην ολομέλεια της τάξης): Συζητήσαμε με τα παιδιά για το θέμα των εργασιών, δηλαδή για την κατάθεση των σκέψεων και των συναισθημάτων των παιδιών όσον αφορά τα μαθήματα εξ αποστάσεως. Περιηγηθήκαμε στο ιστολόγιο της ΣΤ’ τάξης για να δούμε το περιβάλλον στο οποίο θα καταθέσουν τα άρθρα τους.
Email στο ΠΣΔ: Ως υπεύθυνος του ιστολογίου έστειλα στο email των μαθητών και μαθητριών αίτημα για αποδεχτούν τον ρόλο του χρήστη στο ιστολόγιο. Τα παιδιά μέσα από το email τους αποδέχτηκαν τον ρόλο τους.
Επίδειξη της διαδικασίας υποβολής άρθρου στο ιστολόγιο: Η επίδειξη περιελάμβανε την ανάρτηση άρθρου, την υπαγωγή του σε κατηγορία και την εισαγωγή εικόνας σε αυτό.
Αναζήτηση εικόνων στο Διαδίκτυο: οι μαθητές κι οι μαθήτριες αναζήτησαν εικόνες στο Διαδίκτυο με τις λέξεις: τηλεδιάσκεψη, webex, κορονοϊός. Συζήτηση και για τα θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας των εικόνων.
Ανάρτηση στο ιστολόγιο https://blogs.sch.gr/stposeidonia: τα παιδιά ανήρτησαν τα άρθρα, τα συνέδεσαν με τη σχετική κατηγορία κι εισήγαγαν τις σχετικές εικόνες.

Στην καραντίνα τα μαθήματα ήταν πολύ δύσκολα γιατί είχαμε προβλήματα στον ήχο και στη σύνδεση. Χαίρομαι που είμαστε πίσω στο σχολείο και ακούμε από κοντά τους φίλους και τους δασκάλους μας!!!!

Παραπάνω ένα παράθεμα από μια ανάρτηση παιδιού. Για όλες τις αναρτήσεις πηγαίνετε στο: Στις μέρες του κορωνοϊού – 2021

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *