“Φιλίες… από απόσταση” (2020-21)

Μέσα στο δύσκολο περιβάλλον των υγειονομικών μέτρων και με τα σχολεία να λειτουργούν πότε με την εξ αποστάσεως διδασκαλία και πότε διά ζώσης, δημιουργήθηκε η κινηματογραφική ομάδα του σχολείου. Οι συναντήσεις μας επομένως πραγματοποιούνταν πότε με τηλεδιασκέψεις και πότε βάζαμε τις μάσκες μας και “γυρίζαμε” τις σκηνές μας.


Ορισμός ομάδων:
σκηνοθέτες
μοντάζ
κάμερες
ηθοποιοί
συγγραφική
μουσική επιμέλεια


Πώς όμως φτάσαμε στο σημείο να δημιουργήσουμε την ταινία μας;
Παρακολούθηση ταινιών μικρού μήκους και αποσπασμάτων ταινιών: παρακολουθήσαμε μικρού μήκους ασπρόμαυρες, βουβές ταινίες, κωμικές και δραματικές. Αξίζει να αναφερθεί ότι υπήρχαν παιδιά που δεν είχαν παρακολουθήσει μια βουβή ταινία. Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε μαθητικές ταινίες προηγούμενων χρόνων.
Επεξήγηση κινηματογραφικών όρων: έχοντας την παρακολούθηση ταινιών ως αναφορά, γνωρίσαμε κινηματογραφικούς όρους, όπως μοντάζ, γενικό πλάνο, γκρο πλαν, βάθος πεδίου, κασκαντέρ, σπονδυλωτή ταινία, σασπένς, δεύτερη ανάγνωση, κοινωνικό πλαίσιο…..και ξεκινήσαμε μια πιο δομημένη και κριτική θέαση των ταινιών: ποιο είναι το νόημα μιας ταινίας, σε ποια κατηγορία ανήκει, ποια η διαφορά σκηνής και πλάνου, πού βρίσκεται η κάμερα, τι είδους λήψεις γίνονται, ποιος είναι ο ρόλος της θέσης της κάμερας ως προς το αντικείμενο που προβάλει, ποια είναι η σημασία του μοντάζ,….; Επίσης, είδαμε αναλυτικά ντοκιμαντέρ που αφορούν στις γωνίες λήψης και στα είδη των πλάνων.
Ορισμός ομάδων και επιλογή θέματος: Ορίσαμε ομάδες και συζητήσαμε το θέμα της ταινίας. Καθώς είχαμε προβλήματα με τις δια ζώσης συναντήσεις λόγω υγειονομικών συνθηκών, από ένα σημείο και μετά συναντιόμασταν με τηλεδιάσκεψη.
Συναντήσεις της συγγραφικής ομάδας: Όλα τα παιδιά αποτέλεσαν τη συγγραφική ομάδα. Καθώς συναντιόμασταν μέσω webex είχαμε και ένα κοινόχρηστο έγγραφο στο Google docs όπου καταγράφαμε το σενάριο του έργου. Το ιδιαίτερο αυτή τη χρονιά ήταν ότι είχαμε σκεφτεί διαφορετικούς τρόπους για να τελειώσει η ταινία μας: μια σκηνή αισιόδοξη; με μάσκες, χωρίς μάσκες; με τηλεδιάσκεψη;
Γυρίσματα: Τα γυρίσματα ήταν εξαιρετικά! Συνεργαστήκαμε ωραιότατα…με μάσκες όταν βρισκόμασταν από κοντά και χωρίς μάσκες όταν οι σκηνές μας γίνονταν με τηλεδιάσκεψη! Βέβαια, στα γυρίσματα είχαμε και τα πιο πολλά γέλια. Επίσης, έλαβαν μέρος και γονείς…”που τους βγάλαμε λίγο το λάδι”, αλλά…όλα καλά!
Μοντάζ: η ομάδα του μοντάζ έκανε τις εργασίες της από απόσταση. Διαμοιράζαμε την οθόνη που περιελάμβανε το λογισμικό επεξεργασίας βίντεο και…όλοι είχαμε άποψη για το πού και πώς θα “κοπεί” ένα πλάνο. Παρ’ ό,τι ακούγεται πολύπλοκο ήταν μια πολύ καλή άσκηση συνεργασίας η οποία πραγματικά αποδείχτηκε άψογη!
Μουσική επιμέλεια: Καθώς είχαμε μιλήσει και για τα πνευματικά δικαιώματα, τα μέλη της ομάδας της μουσικής επιμέλειας φρόντισαν να βρουν τα μουσικά μέρη που ακούγονται στην ταινία κι είναι free για να τα χρησιμοποιήσει οποιοσδήποτε.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΑΠΟΛΑΥΣΗ!!! Και μπράβο στα παιδιά μας για το κέφι τους, το μεράκι τους, τις ιδέες τους, τη χαρά τους…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *