Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

safetyΟι μαθητές μας (κι όχι μόνον) έχουν ανάγκη να γνωρίζουν τους κινδύνους του Διαδικτύου (Internet). Η πλοήγηση στο Διαδίκτυο δεν είναι μια απλή υπόθεση. Τίθενται θέματα: από την εγκυρότητα της πληροφορίας μέχρι τη διαφύλαξη των προσωπικών δεδομένων και της ατομικής (σωματικής και ψυχικής) υγείας. Για το θέμα της ασφάλειας στο Διαδίκτυο δεν ασχολούμαστε με τους μαθητές μας μόνο σε κάποια συγκεκριμένα μαθήματα (όπως αυτό που προτείνουμε παρακάτω), αλλά αυτό διαχέεται σε όλες τις δραστηριότητες των μαθητών όπου εμπλέκονται στο Διαδίκτυο.

Η παρακάτω πρόταση διδασκαλίας του θέματος της ασφάλειας στο Διαδίκτυο απαιτεί παραπάνω από μία διδακτική ώρα και εντέλει το πλήθος των διδακτικών ωρών που θα απαιτηθούν εξαρτάται από τις ερωτήσεις των μαθητών που προκύπτουν στην πορεία της διδασκαλίας, οι οποίες συνήθως είναι πολλές.

Ασφάλεια στο Διαδίκτυο – Internet
 Στόχοι:οι μαθητές να προβληματιστούν στα θέματα ασφάλειας στο διαδίκτυο.Να είναι ‘υποψιασμένοι’ αλλά ταυτόχρονα να θεωρούν το Διαδίκτυο πηγή ενημέρωσης.
  1. Παρ’ ότι θεωρούμε ότι οι μαθητές μας γνωρίζουν ήδη τι είναι Διαδίκτυο, ξεκινάμε με τον ορισμό του Διαδικτύου (ως εισαγωγή).
  2. Το φύλλο εργασίας περιλαμβάνει βίντεο από το youtube με θέμα την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Μετά από κάθε βίντεο ακολουθεί συζήτηση στην ολομέλεια της τάξης.
  3. Το φύλλο εργασίας περιλαμβάνει ένα ερωτηματολόγιο που απευθύνεται προς τους μαθητές και αφορά τον τρόπο ενασχόλησής τους με το Διαδίκτυο. Οι απαντήσεις τους ερωτηματολογίου μαζεύονται και τα αποτελέσματα συζητώνται στην ολομέλεια της τάξης. Είναι πολύ ενδιαφέρουσα διαδικασία καθώς αυτά τα αποτελέσματα αφορούν αυτούς τους ίδιους.
  4. Το φύλλο εργασίας περιλαμβάνει επίσης δραστηριότητες από το “φωτόδεντρο” και το “ασφάλεια στο Διαδίκτυο” του sch.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *