H διαδικτυακή εφαρμογή wiki

Γνωρίζουμε ήδη από εργασίες μας με αναζήτηση πληροφοριών, την https://el.wikipedia.org η οποία είναι ένα συλλογικό εγκυκλοπαιδικό εγχείρημα που έχει συσταθεί στο Διαδίκτυο, παγκόσμιο, πολύγλωσσο, που λειτουργεί με την αρχή του wiki. Πολλές φορές έχουμε αντλήσει πληροφορίες από αυτήν την εγκυκλοπαίδεια την οποία θεωρούμε σχετικά αξιόπιστη, δηλαδή ότι έχει σωστές, έγκυρες πληροφορίες.

Τι σημαίνει: συλλογικό; Κάθε πληροφορία της εγκυκλοπαίδειας γράφεται όχι μόνο από ένα συγγραφέα αλλά συλλογικά από πολλούς συγγραφείς, όπου ο καθένας γράφει αυτό που θεωρεί σωστό, σβήνει/διορθώνει αυτό που θεωρεί λάθος, σέβεται την πληροφορία στην οποία συμφωνεί, καταθέτει τις πηγές των πληροφοριών του.

Τι σημαίνει: wiki; Το wiki είναι μία διαδικτυακή εφαρμογή, η οποία επιτρέπει στους χρήστες της να προσθέτουν, να τροποποιούν ή να διαγράφουν το περιεχόμενό της σε συνεργασία με τους άλλους. Σε ένα τυπικό wiki, το κείμενο είναι γραμμένο με μια απλουστευμένη γλώσσα ή/και με ένα επεξεργαστή εμπλουτισμένου κειμένου με εικόνες και βίντεο.

Ενώ το wiki είναι ένα είδος συστήματος διαχείρισης περιεχομένου, διαφέρει από ένα ιστολόγιο (blog) ή περισσότερα άλλα τέτοια συστήματα από το γεγονός ότι το περιεχόμενο δημιουργείται χωρίς κάποιον ορισμένο ιδιοκτήτη ή κάτοχο, και τα wiki αλλάζουν ανάλογα με τις ανάγκες των χρηστών της.

Το εγκυκλοπαιδικό εγχείρημα Wikipedia είναι το πιο δημοφιλές wiki στο δημόσιο διαδίκτυο από την άποψη της προβολής σελίδων, αλλά υπάρχουν πολλοί διαδικτυακοί τόποι που τρέχουν πολλά διαφορετικά είδη λογισμικού wiki.

Ο Γουόρντ Κάνινγκχαμ, δημιουργός του πρώτου λογισμικού wiki, του WikiWikiWeb, αρχικά το περιέγραψε ως “η πιο απλή online βάση δεδομένων που θα μπορούσε ενδεχομένως να λειτουργήσει».

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Σκοπός της εργασίας αυτής είναι να πλοηγηθείτε στην εφαρμογή της wikipedia αναζητώντας πληροφορίες για τον τόπο σας.
Πηγαίνετε στη διεύθυνση: https://el.wikipedia.org.
Πάνω δεξιά στην οθόνη εμφανίζεται ένα πλαίσιο κειμένου στο οποίο γράφετε: Σύρος (και επιλέγετε τον μεγεθυντικό φακό δεξιά ή πατάτε Enter).

Στις πληροφορίες που εμφανίζονται συμπεριλαμβάνεται κι ένας Πίνακας περιεχομένων με πολλά θέματα. Επιλέξτε το θέμα: Τοπικά προϊόντα. Από τις πληροφορίες του επιλέξτε αυτό που σας αρέσει: λουκούμι, χαλβαδόπιτα, λουκάνικο ή τυρί. Μαρκάρετε το σχετικό κείμενο που αφορά στο προϊόν, κάνετε δεξί κλικ και επιλέγετε Αντιγραφή. Πηγαίνετε στον κειμενογράφο και επικολλάτε τις πληροφορίες σας.

Για να είναι όμορφο και σωστό το κείμενο εισάγετε στην αρχή του κειμένου και μια επικεφαλίδα στο κείμενό σας (π.χ. ΛΟΥΚΟΥΜΙΑ).

Μορφοποιείστε το κείμενό σας (μην ξεχάσετε να επιλέξετε το πρώτο εικονίδιο του κειμενογράφου που σας δίνει περισσότερες επιλογές).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *