Για την επέκταση αρχείου

sound1Η δημιουργία ψηφιακής αφίσας δίνει πολλές ευκαιρίες για κάποια θέματα Πληροφορικής. Ένα από αυτά με τα οποία μπορούμε να ασχοληθούμε είναι και το θέμα της επέκτασης αρχείου. Μπορεί να φαίνεται εξειδικευμένο αλλά αξίζει, κατά τη γνώμη μου, να ειπωθεί.

“Μια επέκταση αρχείου ή επέκταση ονόματος αρχείου, είναι τα γράμματα που εμφανίζονται αμέσως μετά την τελευταία περίοδο σε ένα όνομα αρχείου, μετά από μία τελεία. Για παράδειγμα, το αρχείο extension.txt έχει μια επέκταση . txt. Η επέκταση αυτή επιτρέπει στο λειτουργικό σύστημα να γνωρίζει το είδος του αρχείου και τι πρόγραμμα τρέχει όταν κάνετε διπλό κλικ σε αυτό.”

Στόχοι: Οι μαθητές κι οι μαθήτριες να έρθουν σε επαφή άλλη μια φορά με την έννοια του αρχείου. Να αναγνωρίζουν την ανάγκη της ύπαρξης της επέκτασης του ονόματος του αρχείου. Να αλλάζουν την επέκταση του αρχείου σε μια άλλη (wma σε mp3 – πάντα αρχείο ήχου). Να χρησιμοποιήσουν μια διαδικτυακή εφαρμογή η οποία είναι ελεύθερη στο Διαδίκτυο. Να γνωρίζουν τις έννοιες “ανεβάζω” και “κατεβάζω” (upload και download).extension1
  1. Επιλέγουμε το θέμα για το οποίο θα δημιουργηθεί η ψηφιακή αφίσα.
  2. Διαδίκτυο: Οι μαθητές μπαίνουν στο περιβάλλον της ψηφιακής αφίσας.
  3. Εισάγουν σ’ αυτό κείμενα και εικόνες.
  4. Ηχογράφηση: Ηχογραφούν κάποιο σχετικό κείμενο και το αποθηκεύουν. Ανοίγουν το αρχείο για να το ακούσουν.
  5. Προσπαθούν να το “ανεβάσουν” στην ψηφιακή αφίσα (προτείνουμε: glogster.com) και παρουσιάζεται πρόβλημα.
  6. Εξερεύνηση των Windows: Οδηγούμε τους μαθητές μας στην Εξερεύνηση των Windows και από τις Ιδιότητες του αρχείου βλέπουμε την επέκτασή του η οποία είναι wma. Εξηγούμε τι είναι η επέκταση, το ρόλο της και την ανάγκη που παρουσιάστηκε να αλλάξουμε αυτήν την επέκταση. Κάνουμε αναφορά στην επέκταση mp3 (αρκετοί μαθητές μας ξέρουν γι αυτήν την επέκταση και θα μας… βοηθήσουν)
  1. Διαδίκτυο: Από έναν περιηγητή οδηγούμαστε σε μια διεύθυνση όπου ελεύθερα μπορούμε να μετατρέψουμε wma σε mp3. (προτείνουμε τη διεύθυνση: http://media.io/).
  2. Ακολουθούμε τις οδηγίες και κάνουμε τη μετατροπή.
  3. “Ανεβάζουμε” πλέον τα mp3 αρχεία στην ψηφιακή αφίσα.

Πηγές:

  • http://www.yac.mx/el/pc-tech-tips/basic-concepts/what-is-a-file-extension.html
  • http://windows.microsoft.com/el-gr/windows/file-names-extensions-faq#1TC=windows-7

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *