Η εβδομάδα του Κώδικα για τους γονείς

scratch7Με αφορμή την εβδομάδα του Κώδικα (CodeWeek) έγινε μια προσπάθεια οι γονείς των μαθητών μας, της Ε’ και της ΣΤ’ τάξης, να έρθουν σε επαφή με τον προγραμματισμό. Προσκαλέσθηκαν στο εργαστήριο Πληροφορικής για ένα δίωρο, στις 15/10/2014 οι γονείς της Ε΄τάξης και στις 16/10/2014 οι γονείς της ΣΤ’ τάξης. Παρουσιάσθηκε μια συνοπτική παρουσίαση για την έννοια του προγραμματισμού, είδαν κι “έπαιξαν” με τα προγράμματα που είχαν ήδη δημιουργήσει τα παιδιά (και αναφερόμαστε στο “έπαιξαν” καθώς τα προγράμματα των παιδιών στο Scratch ήταν παιχνίδια) και στη συνέχεια οδηγήθηκαν να δημιουργήσουν τα δικά τους Scratch έργα. Για κάθε εντολή που χρησιμοποιείτο γινόταν συζήτηση: τι κάνει η εντολή, γιατί να τη χρησιμοποιήσω, πού να την τοποθετήσω;

[slideboom id=1630829&w=425&h=370]

Γιατί όλα αυτά; Έτσι οι γονείς βιωματικά παίρνουν μια ιδέα με τι ασχολούνται τα παιδιά τους, καθώς δεν υπάρχει κάποιο σημείο αναφοράς των μαθημάτων των παιδιών στην Πληροφορική, όπως για παράδειγμα ένα βιβλίο. Αυτή πρώτη επαφή των γονιών με τον προγραμματισμό, ασφαλώς δεν έχει τη έννοια της δυνατότητας ελέγχου των παιδιών από τους γονείς αλλά δεν έχει και την έννοια να “μάθουν” οι γονείς προγραμματισμό. Περισσότερο έχει να κάνει με το γεγονός ότι αυτή η προσπάθεια δίνει τη δυνατότητα στους γονείς να κάτσουν μαζί με τα παιδιά τους και να δημιουργήσουν μαζί τους μια ιστορία στο Scratch, να σκεφτούν και να αναρωτηθούν, να γελάσουν και να χαλαρώσουν, πάντα μαζί γονείς και παιδιά.

Τα scratch έργα τους “ανέβηκαν” στον δικτυακό τρόπο του Scratch και μπορείτε να τα δείτε από εδώ.

Ευχαριστώ πολύ όσους γονείς, μέσα στο φόρτο των εργασιών τους, τα κατάφεραν κι ήρθαν σ’ αυτές τις απογευματινές συναντήσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *