Μουσείο φωτογραφικών μηχανών

Διαθέτοντας παλιές φωτογραφικές μηχανές (από τη συλλογή του κ.Καραγιάννη- τον οποίο και ευχαριστούμε- και δικές μου), τα παιδιά της Ε’ τάξης αναζήτησαν μερικές πληροφορίες για τις μηχανές αυτές. Έτσι, στο πλαίσιο του Πολιτιστικού προγράμματος με τίτλο “Η φωτογραφία με μια άλλη ματιά” στο μάθημα της Πληροφορικής (ΤΠΕ) τα παιδιά δημιούργησαν ένα μουσείο φωτογραφικών μηχανών και οι πληροφορίες τους συνόδευσαν τη σχετική έκθεση/ μουσείο.

ΣΤΟΧΟΙ:

Οι μαθητές κι οι μαθήτριες της Ε’ τάξης να ασκηθούν στην αναζήτηση πληροφοριών στο Internet. Να μάθουν να αξιοποιούν τις δυνατότητες που δίνει το Google translate. Να προσπαθήσουν να επιλέγουν από ένα πλήθος πληροφοριών την πληροφορία που είναι σημαντική ή ιδιαίτερα αυτή που τους ζητείται. Να είναι σε θέση να διαμορφώσουν ένα απλό κείμενο ως προς τη γραμματοσειρά, την παράγραφο και τη θέση μιας εικόνας. Να δημιουργήσουν το δικό τους Live μουσείο.

ΠΩΣ ΕΞΕΛΙΧΘΗΚΑΝ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ:

  • ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΜΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ- ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Είχαμε διαθέσιμες φωτογραφικές μηχανές οι οποίες μοιράστηκαν, μία σε κάθε υπολογιστή με ομάδα 2-3 παιδιών. Τέθηκε το θέμα του μουσείου των φωτογραφικών μηχανών και καλέστηκαν τα παιδιά να αναζητήσουν πληροφορίες για τη μηχανή που είχαν στη διάθεσή τους.
  • ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Τα παιδιά αναζήτησαν πληροφορίες για τη μηχανή τους και σχετική εικόνα. Επειδή οι πληροφορίες οδηγούσαν σε αρκετές φορές σε sites με αγγλικό κείμενο, έγινε επίδειξη της χρήσης του Google translate. Καθώς οι πληροφορίες είχαν στοιχεία τα οποία ήταν αρκετά τεχνικά και πέραν από αυτά που θα μπορούσαμε να κατανοήσουμε, θέσαμε συγκεκριμένα ερωτήματα στα οποία όφειλαν τα παιδιά να απαντήσουν:
    • Πότε κατασκευάστηκε η φωτογραφική μηχανή για πρώτη φορά, σε ποια χώρα και από ποια εταιρεία;
    • Από τι υλικό ήταν φτιαγμένη;
    • Ποιος ήταν ο τρόπος διαχείρισής της (χειροκίνητος ή/και με ψηφιακά μέσα);
    • Χρησιμοποιεί φιλμ ή όχι;
    • Ποιο είναι το πιο γνωστό χαρακτηριστικό της;

Διαμόρφωσαν το κείμενό τους ώστε να συνοδεύει όμορφα τη σχετική φωτογραφική μηχανή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *