Με ζωγραφική και θέμα τη φύση

Τη σχολική χρονιά 2021-22 ζητήσαμε από τα παιδιά της Β’ τάξης να ζωγραφίσουν με θέμα τη φύση στο μάθημα της Πληροφορικής. Το λογισμικό με το οποίο ζωγράφισαν είναι το Revelation Natural Art (RNA). Το λογισμικό παρέχει και τη δυνατότητα να ζωγραφίσουν με σχεδιαστικά εργαλεία αλλά και έτοιμα εικονίδια τα οποία χρησιμοποιούν ως αντικείμενα (τα τοποθετούν και αυξομειώνουν το μέγεθός τους).

Μετά τη ζωγραφική ήρθε η στιγμή της αποτύπωσης της ζωγραφιάς με λόγια: τα παιδιά κλήθηκαν να περιγράψουν αυτό που ζωγράφισαν αλλά και αυτό που μπορεί να υπήρχε “πίσω” από τη ζωγραφιά… μια εξήγηση… ένα συναίσθημα… Χρησιμοποίησαν το λογισμικό της επεξεργασίας κειμένου της σουίτας LibreOffice. Φυσικά, οι μαθητές κι οι μαθήτριες της Β’ τάξης επιμελήθηκαν τα κείμενά τους κι εισήγαγαν και τις ζωγραφιές τους σε αυτά.

Στόχοι: Οι μαθητές κι οι μαθήτριες της Β’ τάξης να ασκηθούν στο άνοιγμα και κλείσιμο εφαρμογών. Να μάθουν να αποθηκεύουν τα αρχεία τους στον χώρο που έχουν ορίσει (κι όχι τυχαία) και να θέτουν όνομα στο αρχείο τους κατά την αποθήκευση. Να μπορούν να ανακτούν τα αρχεία τους. Να διαχειρίζονται δυο εφαρμογές ταυτόχρονα. Να συνειδητοποιήσουν ότι μπορούν να συνδυάσουν έργα από διαφορετικές εφαρμογές. Να ασκηθούν στη διαχείριση αντικειμένων, στην πληκτρολόγηση, στη μορφοποίηση κειμένου, στην εισαγωγή εικόνων σε κείμενα.Να συνεργαστούν στα έργα τους και να χαρούν με το αποτέλεσμα.
Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι Β-εικόνα3.png
Συζήτηση: θέτουμε το γενικό πλαίσιο των εργασιών το οποίο είναι: ζωγραφική με θέμα τη φύση και κατόπιν περιγραφή της ζωγραφιάς μας στον επεξεργαστή κειμένου
Revelation Natural Art (RNA): Τα παιδιά (συνεργαζόμενα σε ομάδες των δυο ατόμων) ζωγραφίζουν με μόνο περιορισμό το θέμα, που είναι η φύση και … τη φαντασία τους. Ζωγραφίζουν με τα σχεδιαστικά εργαλεία ή/και εισάγουν έτοιμα αντικείμενα.
Libre Office: Τα παιδιά πληκτρολογούν την ιστορία της ζωγραφιάς τους και μορφοποιούν το κείμενό τους. Για να θυμηθούν πώς είναι η ζωγραφιά τους ανοίγουν παράλληλα και το RNA. Εισάγουν την εικόνα από το RNA κι έτοιμα σχήματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *