“Πίσω από τις πόρτες” (2019-20)

Τη σχολική χρονιά 2019-20 η κινηματογραφική ομάδα του Δημοτικού σχολείου Ποσειδωνίας δημιούργησε μια ταινία μυθοπλασίας με τίτλο: “Πίσω από τις πόρτες”. Η κινηματογραφική ομάδα αποτελείτο από 23 μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ’ τάξης. Μαζευόμασταν κάθε Σάββατο και Κυριακή γεμάτοι καλή διάθεση και όρεξη για το καλύτερο!

 

Ορισμός ομάδων:

  • σκηνοθέτες
  • μοντάζ
  • κάμερες
  • ηθοποιοί
  • συγγραφική

  1. Οι συναντήσεις – μια ευκαιρία για μάθηση κι απόλαυση: Επεξηγήσαμε τη φυσιολογία του ματιού, το μετείκασμα κι επομένως το καρέ. Κατ’ αρχάς είδαμε την πρώτη ταινία που γυρίστηκε ποτέ, την πρώτη ταινία επιστημονικής φαντασίας, αποσπάσματα από ταινίες ασπρόμαυρες και βουβές, από κωμωδίες με τον Χοντρό και Λιγνό μέχρι και δράματα με τον Τσάρλι Τσάπλιν, Συζητήσαμε κινηματογραφικούς όρους: μοντάζ, γενικό πλάνο, γκρο πλαν, βάθος πεδίου, κασκαντέρ, σπονδυλωτή ταινία, σασπένς, δεύτερη ανάγνωση, κοινωνικό πλαίσιο….. Για την περίπτωση μεταφοράς βιβλίου σε ταινία, αναφερθήκαμε στα πνευματικά δικαιώματα.
  2. Ορισμός ομάδων και επιλογή θέματος: Ορίσαμε ομάδες και συζητήσαμε το θέμα της ταινίας. Συνδυάσαμε και δυο θέματα και ψηφίσαμε για να έχουμε απόφαση.
  3. Συναντήσεις της συγγραφικής ομάδας: Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων τα μέλη της συγγραφικής ομάδας συζήτησαν αρκετά για να καταλήξουν στην καταγραφή των σκηνών και στα συγκεκριμένα λόγια που θα έλεγαν οι ηθοποιοί. Επίσης, πολλές φορές σκέφτηκαν και συγκεκριμένα πλάνα.
  4. Γυρίσματα: Για κάθε γύρισμα συνεργάστηκαν ηθοποιοί, σκηνοθέτες, κάμερες και φυσικά οι γονείς οι οποίοι ήταν πάντα έτοιμοι να μας φιλοξενήσουν και μερικές φορές και να …παίξουν επίσης! Στα γυρίσματα κουραστήκαμε, αγχωθήκαμε, γελάσαμε… Σε ορισμένες σκηνές έπαιξε κι ο… μέγας πρωταγωνιστής της ταινίας, ο σκυλάκος ο Φλόκος, ο τόσο συνεργάσιμος και ήρεμος!
  5. Οι εργασίες της ομάδας του μοντάζ: Τα μέλη της ομάδας είδαν όλο το υλικό των βίντεο κι “έκοψαν”, “έραψαν”, πρώτοι χάρηκαν με τις σκηνές κι απόλαυσαν στο να κρατάνε τις στιγμές γέλιου για τα backstage.
  6. Η μουσική της ταινίας: Η συνάδελφος κ.Ειρήνη Μυτιληναίου μαζί με τα παιδιά που παίζουν φλάουτο δημιούργησαν μια όμορφη μουσική κατάλληλη για τις μελαγχολικές σκηνές. Μια μουσική που δίνει μια άλλη διάσταση στην ταινία…

Μια όμορφη δημιουργική δουλειά με πολλές ευχαριστίες προς όλους τους εμπλεκόμενους: συναδέλφους, γονείς και κυρίως τα παιδιά! Μια ταινία φτιαγμένη από παιδιά! Μια ταινία γυρισμένη με μεράκι, με κέφι, με έγνοια, με γέλια και χαρές! Μπράβο στα παιδιά μας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *